Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2010
Geplaatst door Ben op 16-06-2010 21:14

 

 


Welkom op de website van de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen, nieuwe naam, zelfde formule als voorheen. OKK wordt OMK dus.


Onder auspicien van Bureau Wedstrijdsport (BWS) van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK), heeft deze gezellige wedstrijd op hoog niveau plaatsgevonden van 7 t/m 11 juni 2010 op vliegveld Malden.


Opening OMK 2010

23:00 uur De briefing is inmiddels achter de rug en de Open Militaire Kampioenschappen 2010 zijn nu officieel van start! Inmiddels is er een foto update geplaatst kijk op multimedia. Ook heeft de METEO man (Sergeant Majoor Marvin Hollander) een klein weersvoorspellingkje gedaan voor morgen. Waarschijnlijk een vliegbare dag, maar hoe vliegbaar de dag echt zal zijn??? Dat zullen we morgen zien. . . .


17:16 uur Opening Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2010
Goedemiddag allemaal, hierbij het eerste live bericht van de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2010. Het weer hier . . . . tja wat zullen we daar nu eens over vertellen? Vanmorgen scheen er een prachtig warm zonnetje maar al gauw trok er hoge bewolking over Malden heen die als een warme deken over het veld hangt. (op zich gunstig voor de campinggasten: dus niet een hele koude nacht wel een natte!!!). Het spetterd af en toe een beetje nu. Volgens Henno (Wedstrijdleider) is er vandaag een weersomslag om er voor te zorgen dat het de komende week héél goed vliegweer wordt ;-)

De inschrijving is nu geopend René van Ieperen en Barbara Wolters schrijven de deelnemers in die langzaamaan binnen druppelen. De rest van de wedstrijdleiding is nog volop bezig met de voorbereidingen, de laatste puntjes worden hier op de "i" gezet. Uiteraard is de bestelling van mooi zweefvliegweer er zojuist ook uitgegaan.


Dit jaar zat de inschrijving (vanaf moment van opening) binnen twee en halve dag vol! De wedstrijd is op zijn zachts gezegd, erg populair te noemen. Opvallend is dat we dit jaar meerdere titelverdedigers missen, enkel in de clubklasse is de titelverdediger dit jaar wel van de partij.

Vanavond om negen uur is de officiële openingsbriefing Commodore Ralph Reefman zal gezamenlijk met Voorzitter (NijAC) Ferdi Kuijpers de Open Militaire Kampioenschappen te Malden openen.

Morgen is de eerste wedstrijddag, vanaf nu zal er de gehele dag door een live update zijn op deze website, ik hoop dat iedereen nog een voorraad F5 knopjes klaar heeft liggen! Ook zullen we het verslag opfleuren met een heleboel foto's, de foto's zijn te vinden onder "multimedia". Kijk later vanavond op de site voor foto's van de openingsbriefing!

Groeten namens de gehele wedstrijdleiding!

Natasja van der NeutWedstrijddag 1

22:27 uur
De avond valt, er wordt op de strip gevoetbald en op het terras nagepraat over de pittige vliegdag van vandaag. Ook keren de laatste aanhangers terug van hun ophaalactie. Nog heel even geduld en dan is de scoring up to date.


19:32 uur
Inmiddels staan de G8, VB en EF ook buiten. De AB & BB zijn op de motor teruggekomen. We hebben alles nu, we moeten wel wat langer wachten op de loggerfiles van diegenen die zijn buitengeland, de rest druppelt gestaag binnen. Check hiervoor de " live scoring", later op de avond de totale scoring, meer foto's en nu heel even ontspanning terwijl we wachten op de logfiles.

18:50 uur
LL meld zich op de frequentie. C17 en P komen landen, motor gebruikt :-(

18:27 uur
De XLT komt net finishen. Verder hebben we de buitenlandingsmelding (oooh mooi scrabble woord zeg!) van de M6, L6, 2B, G3, G9, G2, JB, MSF en NM. Ze staan niet ver weg tussen de 5 en 15 km, jammer dat ze het nèt niet gehaalt hebben. De 7L is net hier geland.

17:56 uur
SX (Siem Troost) meld zich op de finish frequentie voor een straight in, yesss ook rondgevlogen! De LD komt finishen. De HY staat nu ook buiten. EC & WB1 melden zich op de frequentie: 6 km uit.

Hier geland: 46, 49, 2K, M1.

17:10 uur
Joepi de eerste finish in de clubklasse, de YX (Ard Tielenburg)!!! Jeetje wat ontzettend knap gedaan met dit toch wel lastige weer.

En . . . de aanhanger van de T2 beweegt . . . maar blijft staan? Nee helaas hij gaat toch rijden, TUE staat helaas ook buiten. De M3 en AIR zijn inmiddels ook geland, motor gebruikt? We denken van wel :-( Frouwke vliegt lokaal rond in de KP en demonstreert haar straaljet, raar geluid uit een zweefvliegtuig! Wat vermaek voor de ophalers die op het terras op hun vlieger wachten.

En de ophalers van de YF melden dat ze gaan rijden naar Ruurlo. Inmiddels is het hier gedaan met het mooie weer, het trekt dicht en de cumultjes verdwijnen langzaam. Frouwke meld dat er nog 1 mtr stijgen onder de afscherming zit. Vanaf de grond zien we steeds minder glooiing in de wolken. CS komt nu ook landen. . . . en de MCT.

16:39 uur
Owh jee we zien hier de aanhanger van de T11 wegrijden. Zou ie buiten zijn geland? En de aanhanger van de G5 nu ook . . .


16:22 uur
En eindelijk is het zover de lijn van de openklasse is nu ook open gegaan 16:22 uur. Ze zijn allemaal op pad! Het weer is stukken verbeterd, ik zou haast durven zeggen dat het "mooi" is. Wij wachten op de eerste finishes van de clubklasse.

15:34 uur
We zijn begonnen met het starten van de vierde en laatste klasse nog 14 kabels te gaan. De lijn van de tweezitterklasse gaat om 15:47 uur open.

15:08 uur
De standaard klasse hangt inmiddels en hun lijn gaat om 15:20 uur open. Inmiddels is het weer verbeterd er zijn meer blauwe gaten gekomen en er ontstaan cumultjes, de basis zit nu rond de 1.000 mtr. De harde wind maakt het wel lastig om de thermiek laag op te pikken.

14:46 uur
Nu is de eerste van de standaardklasse omhoog. De clubklasse "hangt" inmiddels. Het weer is er alleen niet echt beter op geworden, hoge bewolking schermt hier alles af, er staan nog wel wat verdwaalde cumultjes onder.


14:05 uur
O jee de clubklasse zakt nu onderuit, er zijn nu zes clubklasse kisten geland. En nummer zeven komt nu landen.

We wachten met het starten van de standaard klasse.

13:37 uur
De eerste start, de clubklasse gaat nu omhoog! De basis zit nu op 900 mtr.
De lijn voor de clubklasse gaat om 14:13 uur open. De clubklasse heeft het moeilijk, door de harde wind en zwakke thermiek is het lastig op te pikken. Helaas zijn er zojuist twee onderuit gezakt en veilig geland, zij zullen zo weer omhoog geholpen worden.

De Standaard klasse gaat nu ook omhoog.

13:19 uur
We zetten de B-opdracht erin. Henk de Waard is inmiddels aan het snuffelen. Hij meld 1 tot 1,5 mtr stijgen en vliegt nu op 700 mtr. Hij zit nog niet aan de basis dus dat belooft al iets positiefs . . . we wachten  . . ..

12:56 uur
Het weer ontwikkelt zich uiterst langzaam, het wachten is op een hogere basis en meer blauwe gaten. Intussen ter vermaek alvast wat kiekjes geupload.


11:57 uur
Er komt in de verte een blauw gat aan met wat cumultjes erachter!!! Eerste start is nu uitgesteld totdat het weer zich beter ontwikkelt. We wachten tot 13:00 uur met starten.

10:54 uur
Inmiddels is de briefing achter de rug en alle kisten staan wedstrijdklaar. De opdrachten worden geduldig in de vluchtcomputers gezet. Het is nog steeds overcast maar we wachten op dat ene blauwe gat dat alles eruit zal branden. Eerste start staat gepland om 12:00 uur.

09:32 uur Eerste wedstrijddag OMK 2010

Goedemorgen allemaal! Vanmorgen vroeg scheen er hier op Malden een zwak zonnetje, inmiddels is het volledig dichtgetrokken met laag hangende bewolking, maar er wordt beter weer verwacht!

De kisten staan nu bijna allemaal in de grid. Inmiddels zijn er ook opdrachten uitgezet, het verwachte vliegbare "venster" is klein dus zijn de keerpunten voor alle klassen hetzelfde. Wel krijgt iedere klasse een eigen startpunt.

A - opdracht
197,6 km: Malden - Bocholt - Goor - Zutphen - Varsseveld - Malden

B-opdracht
134,6 km: Malden - Bocholt - Ruurlo - Malden

Om half elf is er een briefing, daarna meer . . .Wedstrijddag 2 = gecancelled

20:25 uur
Vandaag is een officiële POMDAG (Pik Op Marvin DAG)
Iedereen heeft een relaxed dagje gehad. De LL maakte een startje en anderen keuvelden rond op Malden.

In de verte bouwden de cumuls hard op en er trok een hele mooie onweersbui over . . . nou niet over Malden. De zak stond strak, dat dan weer wel. ;-)

De avond valt, er wordt gefrisbe(i)e(r)d op de strip en koffie gedronken in de Zweef Inn.


10:30 uur

Helaas vandaag hebben we de dag gecancelled. De weersverwachting van buien met kans op onweer heeft ons dit besluit doen nemen. Kortom een mooie dag voor jullie als thuisblijvers om je F5 knopje te vervangen, we hebben immers nog drie vliegdagen te gaan.

De vliegers hebben vandaag een dagje (in de zon?) om bij te komen van het erg sportieve weer van gisteren. Sommige vliegers klagen over spierpijn in de armen van het sturen. Ook voor de kisten die buitenstonden is dit een dagje om de kist weer terug op orde te brengen: het zand van de akkers wordt hier nu driftig van de kisten gewassen. Een aantal ophalers zijn wat slaap aan het inhalen van afgelopen nacht ;-) ze hebben het nodig!

Morgen is alles in ieder geval weer spik en span en iedereen in topconditie. En het weer? Dat zien we morgen weer . . .

Wedstrijddag 3 = Cancelled

15:03 uur
Er wordt gevlogen!!!!  . . . . met vier modelletjes, maar we vliegen! Onder grote belangstelling tonen de vliegers hun vliegkunsten hier op Malden. Inmiddels is het gestopt met regenen en Marvin durft zich ook weer te laten zien (gniffel). Vandaag is het trouwens PORDAG (Pik Op René DAG). Voor diegenen die het zich nog afvragen: de wedstrijddag is gecancelled.


Tijdens de briefing hebben de deelnemers gezongen voor Henno en kreeg hij namens de vliegers diverse cadeautjes overhandigd. Hij kreeg zijn heuse eigen cumul met thermiekballen waar kisten in draaien. (In de plastic ballen zit papiergeld wat door de vliegers in vliegtuigjes gevouwen is).

Zie de foto's voor een impressie van deze toch wel gezellige dag.


10:06 uur
Briefing uitgesteld tot 12.30 uur, nog geen boxtijd.

09:15 uur
Goedemorgen allemaal, het weer . . . nou euhm eigenlijk "geen" weer hier. We hebben de boxtijd tot nader order uitgesteld zodat onze wedstrijdleider Henno ruim de gelegenheid heeft om taart voor ons te gaan halen; hij is jarig vandaag. Hiep hiep hoera! Gefeliciteerd!!!

Na de briefing (10:30 uur) meer nieuws.

Wedstrijddag 4 Cancelled

22:00 uur
Na een super goed verzorgde BBQ zit iedereen uitgebreid na te tafelen op het terras. Veel bezoekers: gezellig!!! We hebben een zwoele avond, echt perfect weer om nog lang op het terras te kunnen zitten. Zie foto's in Multimedia map.


12:50 uur
Er blijkt toch iets mis te zijn gegaan met onze bestelling van goed zweefvliegweer. Op het moment is het hier volledig overcast en vanuit het zuiden trekken buien deze kant op, we verwachten de eerste buien over een uur hier. Zoals u zult begrijpen zit er niets anders op dan de dag te cancellen; no sun no fun! We zijn teleurgesteld en de vliegers lopen met hangende hoofden hier rond. 

De POMDAG (Pik Op Marvin DAG) neemt steeds extremere vormen aan; de achterruit van zijn auto is vanmorgen spontaan gesprongen (zie foto's) en hij is zijn ZIPPO ook al twee dagen kwijt . . . kan het zijn dat iemand die ZIPPO door de achterruit heeft gegooit? Anybody? ;-) ;-) :-D

Ook is er vandaag weer gezongen, jawel, Ferdi Kuijpers (voorzitter NijAC) is vandaag jarig. Hiep Hiep Hoera! Gefeliciteerd!

Toch wordt de lier vandaag opgesteld, een aantal vliegers/ophalers willen toch nu het nog droog is een startje maken. Uitaard gaan we dat verzorgen en onze toplieristen Vincent Hummel en Rob Hoozemans stellen de lier op. Op de kabeltrekker zit onze toptrekkert: Maurice Wijers. Joop Woudenberg zal het startbedrijf aan de overkant bedienen. De kranten vinden hier vandaag ook gretig aftrek.

Vanavond is de oooh zo gezellige en traditionele BBQ. Uiteraard is iedereen meer dan welkom om hier gezamenlijk met ons allen een biertje/frisje te komen drinken. Tot vanavond dan maar?


09:00 uur
Goedemorgen allemaal. Vanmorgen is het hier erg vochtig en drukkend warm. Het zonnetje schijnt en de eerste waterige cumultjes ontstaan. Wel is het erg heiig.

Hier in het wedstrijdhok wordt enorm gebrainstormt door Henno, Henk en Marvin over het weer.

Spannend, zal er een opdracht komen? De briefing is uitgesteld tot half 1, daarna weten we meer.Wedstrijddag 5 Cancelled

19:00 uur
De prijsuitreiking is achter de rug en langzaam aan krijgt de NijAC haar vliegveld weer terug. De deelnemers druppelen af, terug naar hun eigen thuisbasis.

16:30 uur
Excuses voor de late update; er werd mij een vlucht aangeboden in de MCT (Joop was stikjaloers!!!) en ja . . . dat kon ik uiteraard niet aan mijn neus voorbij laten gaan.

Rond 13:00 uur zijn we begonnen met starten van de klasses. Echter na anderhalve klasse gestart te hebben wakkerde de wind dusdanig hard aan dat er uit veiligheidsoverweging werd besloten tot het cancellen van de dag.


Bovenin was het behoorlijk pittig sturen, thermiek oppikken was moeilijk en diverse kisten zakten onderuit. De basis zat op 800 mtr, de bellen waren verwaaid, turbelent en dat is niet raar met 52 km/h(!) wind, pffffff!

Jammer jammer jammer dat we maar één hele vliegdag deze OMK 2010 hebben. De weergoden waren ons niet goed gezind. Gelukkig was er ondanks het weinige vliegen een prima sfeer hier en een hoop gezelligheid.

Goed het plan voor nu: de prijsuitreiking vind dalijk plaats rond half zes.

10:24 uur
Nah owkay vooruit, ik jullie als zeer trouwe internetters en gedreven "F5 button pushers" niet langer in spanning houden. Er zijn opdrachten uitgezet en jullie zien ze eerder dan de vliegers;


Clubklasse
A opdracht 128,7 km
Malden -  Hunxe - Hamminkeln - Malden

B opdracht
Geen

Standaard klasse/15mtr
A opdracht 177,4 km

Malden - Hunxe - Geldern - Hamminkeln - Malden

B opdracht 127,9 km
Malden -  Hunxe - Hamminkeln - Malden

Open klasse/18mtr
A opdracht 189,4 km
Malden - Hunxe - Geldern - Bocholt - Malden

B opdracht 127,9 km
Malden -  Hunxe - Hamminkeln - Malden

Tweezitterklasse/20mtr
A opdracht 178,2 km

Malden - Hunxe - Geldern - Haminkeln - Malden

B opdracht
Malden -  Hunxe - Hamminkeln - Malden


10:00 uur
Goedemorgen allemaal!!! Het is alweer de allerlaatste dag van de OMK 2010. Vanavond is de prijsuitreiking en dames: de heren hebben dan hun tenue aan!

Vanmorgen is er . . . . jawel . . . geboxt door de vliegers. Maar zal er op deze laatste vliegdag ook daadwerkelijk een taskzetting zijn voor vandaag? Na de briefing van 10:30 uur weten we meer! Spannend!Afsluiting Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2010

Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2010 @Malden

Maandag, 14 juni 2010

Dat waren de Open Militaire Kampioenschappen 2010 dan weer! De wedstrijd is voorbij! Best teleurstellend, slechts 1 wedstrijddag voor alle klassen, maar desondanks een als vanouds gezellige wedstrijd.

We feliciteren de (dag)winnaars: Ronald Berg in de 18m-/open klasse, Ard Tielenburg in de clubklasse, Ton Staassen in de 15m-/standaard klasse en Ronald Kaay in de 20m tweezitterklasse.

Tot volgend jaar voor de Open Militaire Kampioenschappen 2011!

Met dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van dit jaar.


Henno Gemmink
Wedstrijdleider


 
  • wedstrijdleiding: Maj. Henno Gemmink

  • scoring: Maj. Henno Gemmink

  • meteo: Sm Marvin Hollander

  • veldleiding: Joop Woudenberg

  • lier: Vincent Hummel en Rob Hozemans
  • kabelrijder: Maurice Wijers

  • tijdschrijfster: Marga De Wild

  • vaste snuffelaar: Henk De Waard

  • website: Ben Hiemstra en Jasper Grannetia

  • vrijwilligersteam: Rene Van Iperen, Barbara Wolters, Natasja v/d Neut